Payment with Visa Payment with Mastercard Payment with Vipps
Rask levering / Sikre betalinger / Enkle returer

Trening med psoriasisartritt, slitasjegikt og fibromyalgi - Er det mulig?

|22/01, 2024

Trening med psoriasisartritt, slitasjegikt og fibromyalgi - Er det mulig?

For 14 år siden begynte plagene med leddene.  10 år etter første diagnose ble jeg ufør. De siste årene av mitt yrkesaktive liv jobbet jeg med helse , kost/ trening,  og livsstilsendringer.

Jeg var aktiv og spiste sunt.

Vi har ingen garantier for et sykdomsfritt liv, men jeg velger og tro at jeg kan påvirke utfallet i hvert fall noe med hvordan jeg velger å leve. Etter jeg ble ufør handler livet og valgene mine om å holde meg mest mulig smertefri og bevegelig så lenge som mulig. Jeg har blitt utredet med diverse medisiner, men for meg har bivirkningene vært større enn fordelene og jeg har derfor valgt å leve uten.

Er det forenelig og forsvarlig å trene med disse diagnosene? Mitt svar for min kropp er JA!

Jeg løper, padler kajakk, sykler, går langrenn, bestiger fjelltopper og går turer, helst i skog og mark. Jeg klarer ikke alt hele tiden og når som helst, men målet er trening tilpasset formen hver dag.

Heldigvis hadde jeg et visst treningsgrunnlag når jeg ble syk. Nå er jeg nok allikevel i bedre treningsform enn tidligere. Jeg har et større mål med treningen og sluntrer ikke unna. Dette er jobben min! 365 dager i året. Jeg blir ikke bra, men jeg har en ide om at jeg holder meg så frisk jeg kan så lenge jeg kan og det er målet. For meg er ikke ferie å slippe trening, men å prøve nye treningsformer i et varmere klima. Da bygger jeg videre på formen min og har litt ekstra å gå på når jeg har dårligere perioder her hjemme.

Selv bruker jeg både Ultratone apparatet og infrarød varme jevnlig i tillegg. De dagene jeg er ekstra ille er en rehabtime med muskelstimulering og infrarød varme det som gjør at jeg kommer meg ut av sofaen.

Ultratone apparatet er en ypperlig måte å trenestyrke på. Helt uten belastning på leddene kan du trene spesifikke muskelgrupper. Vonde knær, hofter og skuldre har godt av sterke og velfungerende muskler som avlaster leddene. Økt sirkulasjon i området vil også kunne virke smerte- og betennelsesdempende.

Er du utrent kan dette være en fin start og drahjelp.

Har du mye smerter vil også infrarød varme kunne virke smertedempende og avslappende på muskulaturen. Har man mye vondt får man ofte spenninger som kan føre til feilbelastning som igjen fører til mer vondt.

Så hvis du er en av alle oss med muskel og leddplager er min anbefaling kom i gang å trene!

Har du ingen plager nå? Begynn allikevel... Det er lettere å vedlikeholde treningen hvis du har trent før eventuelle plager setter inn. Og får du ingen plager har du i hvert fall investert i bedre helse😊

 

Mine råd er:

  • Start forsiktig. Alle må lære å krabbe før de kan gå...

  • Invester i godt treningstøy og ikke minst: tilpassede sko til egnet formål! Dårlige sko kan gjøre vondt verre.

  • Rådfør deg med lege / revmatolog hvis du er usikker på om dette er bra for deg.

  • Tren styrke. Gjerne bare med egen kroppsvekt som belastning eller strikk.

  • Tør å kjenne at det kan gjøre litt vondt. Nye øvelser kan være vondt uansett om man er frisk eller har plager. Start heller med lav belastning og færre øvelser og press terskelen etterhvert.

  • Utfordre deg selv

  • Sterk muskulatur vil gjøre at belastningen på leddene blir mindre.

  • Unngå overvekt. Ekstra kilo gir ekstra belastning.

 

Reis deg fra sofaen eller godstolen minst en gang i timen og beveg deg. Det setter i gang sirkulasjonen og du kjennes mindre stiv etterpå.

Og husk: Trening er ferskvare! Et par måneder uten trening så er det nesten som å starte på nytt.

Lena Brun